• Aktivity Predmetovej komisie SJL

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

            Školské kolo 14. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa realizovalo netradične jednotne online 15. 10. 2021 formou rovnakého testu pre celé Slovensko. 10 súťažiacich z tercie a kvarty si okrem externej formy testu vyskúšalo tiež interne transformáciu textu. Gratulujeme prvým trom:

            1. miesto Carmen Klimková, kvarta,

            2. miesto Diana Valičeková, kvarta,

            3. miesto Ondrej Sýkora, tercia.

             

            12. novembra 2021 sa tešíme sa na reprezentáciu školy  v  okresnom kole v podaní Carmen Klimkovej.

             

             

            Divadlo LUDUS

            K našim aktivitám v tomto školskom roku patrila návšteva 90-minútového divadelného predstavenia Na západe nič nové podľa románu Ericha Maria Remarqua v Divadle LUDUS, ktoré malo možnosť 22. septembra 2021 sledovať 98 študentov štvrtého i druhého ročníka. Predstavenie v podaní piatich hercov ako priateľov počas bojov na západnom fronte (Bäumer, Kropp, Müller, Leer, Katczinsky) bolo vystavané na emotívnych myšlienkach o vojne, priateľstve a zmysle života, ktoré boli sprostredkované mikroepizódami z tohto štandardizovaného diela. „Predstavenie vydalo svedectvo o mladých ľuďoch, ktorých zničila vojna -  zničila im ich sny, lásku, pocit domova, odniesla im ich život“ - tak by sme mohli spolu s hercami parafrázovať úvodné motto románu, ktoré sa stalo aj mementom predstavenia.

             

            Literárna cena René - Anasoft litera gymnazistov

            V novembri 2021 pokračuje druhé kolo nášho projektu René Anasoft litera gymnazistov, do ktorého sa zapojili študenti kvinty, sexty, II.B, I.A, I.B, III.B a oktávy. Po výborných analýzach titulov Pupalu: Ženy aj muži, zvieratá, Juráňovej: Naničhodnica, Šmatlákovej: Nič sa nestalo, Holinovej: Prípad starej dámy a Hrínovej: Jednorožce - máme možnosť v novembri online diskutovať postupne so všetkými autormi. Každá beseda je moderovaná, nahrávaná, začína o 18.00 hod. V tomto ročníku sú besedy spoločné pre študentov všetkých 23 gymnázií Slovenska. V prípade záujmu zúčastniť sa besedy kontaktujte vyučujúce SJL. Tešíme sa na spoločné rozhovory o literatúre a o živote!

          • Týždeň OSN na Slovensku: Znižovanie rozdielov – spravodlivejší svet.

          • Študentská rada informuje

            Ako školu zapojenú do programu Škola priateľská k deťom by som Vás chcel pozvať na diskusie, ktoré sa uskutočnia v rámci "Týždňa OSN na Slovensku - Znižovanie rozdielov - spravodlivejší svet". Krátky popis prikladám v texte e-mailu. Oficiálnu pozvánku v prílohe.

             

            Diskusie sa uskutočnia v stredu 27. októbra 2021. Spolu so Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a partnermi – Platformou rozvojových organizácií Ambrela, Detským fondom OSN - UNICEF Slovensko a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu - IOM, ponúkneme online prenosom z Novej Cvernovky štyri diskusie, vhodné na účely vyučovacej hodiny v rámci stredoškolských predmetov Náuka o spoločnosti, Etická náuka alebo Dejepis. Prostredníctvom aplikácie Slido bude možné aktívne sa zapojiť do každej z prebiehajúcich diskusií so zaujímavými hosťami.

            9.40 – 10.35 

            Ako sa môžu mladí ľudia zo Slovenska zapojiť do medzinárodného dobrovoľníctva a  pomáhať v zahraničí

            10.45 – 11.50 

            Ako sa môže Slovensko zapojiť do humanitárnej pomoci v snahe pomôcť ľuďom na úteku v post-konfliktných krajinách

            11.55 – 12.55    

            Poďte na humanitárnu misiu s UNICEFom

            13.05 – 14.00   

            OSN a migrácia – Ako pomáha Medzinárodná organizácie pre migráciu vo svete a na Slovensku

             

            V prípade záujmu o účasť na online diskusii podľa preferencie, je potrebné registrovať sa vopred elektronicky TU.

             

            S pozdravom a prianím pekného dňa,

             

            Filip Mroč

            Koordinátor pre školy / School Coordinator

            Slovenská nadácia pre UNICEF | Slovak Foundation for UNICEF