• ZATMENIE SLNKA AJ U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Tamara Ambrová, členka AK, 3. A

            Vo štvrtok 10.6. sa medzi 11:54 až 13:33 dalo na území Slovenska pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Takýto jav nastáva vtedy, keď sa Mesiac, Slnko a Zem ocitnú na jednej spojnici a zároveň je Mesiac v nove. Zo Zeme je potom možné pozorovať, ako Mesiac prekryje Slnko, keďže sa nám ich veľkosti zdajú relatívne rovnaké. Vo štvrtok však bolo na severnej pologuli možné pozorovať len čiastočné zatmenie, teda Mesiac prekryl len určitú časť slnečného disku. Na území Slovenska mesačný polotieň v maximálnej fáze prekryl približne 5% Slnka, čo voľným okom nebolo badateľné.

            Tejto príležitosti sme však využili aj u nás v škole a zorganizovali sme menšie pozorovanie. Cez piatu a šiestu vyučovaciu hodinu sa na školskom dvore vystriedali takmer všetky triedy. Úkaz mali žiaci možnosť pozorovať cez ďalekohľad, špeciálne okuliare s ochranným filtrom alebo cez objektív fotoaparátu. Záujem prejavili najmä mladší žiaci, ktorí sa snažili vyfotiť si „odhryznuté Slnko“ na svoje telefóny, no na svoje si prišli aj starší žiaci, ktorí sa zaujímali napríklad o dokumentáciu javu. Každý si našiel to svoje, minimálne mali všetci príjemne spestrený deň.

            Na naše podujatie sa prišla pozrieť aj TV Sen, link na odvysielaný príspevok je:

            https://www.tvsen.sk/prispevok/default/id/13532/

            Na ďalšiu podobnú akciu sa môžeme tešiť zase v októbri budúci rok.

            Zdroj fotografií: videozáznam TV Sen

          • Víťazka záhoráckeho polmaratónu

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 12. 6. 2021 sa v Senici uskutočnil 32. ročník Záhoráckeho maratónu a 17. ročník polmaratónu, ktorého sa zúčastnilo 247 bežcov.Víťazkou Senického polmaratónu sa stala žiačka našej školy Simona Hrajnohová  s časom 1:42:25, ktorá súťažila za klub ŠK Jablonica. My jej gratulujeme a prajeme do ďalších rokov veľa zdravia,  nech jej to stále takto výborne behá a tešíme sa na ďalšie jej úspechy.