• Naši ocenení

          • Autor: RNDr. Iveta Petrovičová

            Mgr. Viera Svatoňová - ďakovný list ministra školstva za celoživotnú obetavú prácu s talentovanými žiakmi v oblasti chémie

            Tomáš Janči – župné štipendium za 3. miesto v celoslovenskom kole Geografickej olympiády

            Lucia Poláková, Adela Sadloňová, Zuzana Čižmárová, Karolína Pirohová, Timea Otrísalová, Zuzana Závodská – ocenenie mesta za vynikajúce študijné výsledky, reprezentáciu školy a mesta a aktívnu mimoškolskú činnosť k 17. novembru – Dňu boja za slobodu a demokraciu, Dňu študenstva

          • Vianočné tradície v Británii, na Slovensku a v USA

          • Autor:  PaedDr. Anna Jankovýchová

            V tomto období ako každoročne sa študenti oboznamujú na hodinách anglického jazyka s vianočnými tradíciami v Británii ,USA a na Slovensku. Tohto roku počas on line vyučovania sme to pojali netradične a 1A vytvorila vianočný sen- príbeh, ktorý sa odohráva počas vianočného snenia, v druhom ročníku sa už naučili trpný rod a tak sme tento gramatický jav použli na prerozpávanie tradícií v trpnom rode. Obidve triedy 1.A a 2.A si vytvorili vlastné knihy pomocou aplikácie Storyjumper.com

            Naša študentka Rajae Laaziz, ktorá je na výmennom pobyte pridala k informácii ako sa u nich v Taliansku slávia Vianoce aj slovenský text, keďže u nás v septembri začala študovať slovenský jazyk.

            Ako sa im to podarilo sa môžete pozrieť tu:

            1A - Christmas Dream ( Vianočný sen)

              https://www.storyjumper.com/book/read/94212526/5fcf8e00c7149

            2A- Our Book of Christmas Traditions ( Naša kniha o vianočných tradíciách)

            https://www.storyjumper.com/book/read/94202726/5fd36880ad49e

            Želáme vám príjemné čítanie 

          • Olympiáda zo SJL on-line alebo Súťažíme aj počas karantény

          • Mgr. Erika Vícenová

            Presne takto by sa dalo výstižne  uviesť tradičné meranie síl našich gymnazistov v ich znalostiach, vedomostiach zo slovenského jazyka a literatúry v školskom kole OSJL. Hoci sa tohtoročná jeseň a zatiaľ i zima nesú v znamení pandémie koronavírusu a tvrdých karanténnych opatrení, nepodpísalo sa to na chuti našich študentov zasúťažiť si, porovnať svoje vedomosti a schopnosti so spolužiakmi či kamarátmi. V stredu 9.12. si počas tretej a štvrtej vyučovacej hodiny zmeralo sily v školskom on-line kole celkovo 25 študentov. Súťaž bola síce v aktuálnych karanténnych podmienkach ochudobnená o ústnu časť, no popasovať sa s náročným testom či transformáciou textu z jedného útvaru do druhého  nebolo isto pre mnohých úplne jednoduché. V tvrdej konkurencii sa napokon na popredné miesta prepracovali nielen ,,starí harcovníci", ale i tí, čo súťažili v spomínaných kategóriách prvý raz. A tu sú výsledky súťaže:

            Kategória A:    1. miesto: Alexandra Bobotová (septima)              

                                     2. miesto: Zuzana Durcová (oktáva)

                                                     Saška Budovičová (IV.C)              

                                     3. miesto: Karolína Pirohová (IV.C)

            Kategória B:   1. miesto: Slávka Mihálová (II.A)              

                                    2. miesto: Laura Valičeková (sexta)                         

                                                     Zuzana Renováčková (II.A)

            Víťazom srdečne blahoželáme, Alexandre Bobotovej a Slávke Mihálovej želáme veľa úspechov v krajskom kole. Zároveň  ďakujeme všetkým študenom a študentkám, ktorí si aj v týchto špecifických karanténnych podmienkach mali chuť zasúťažiť a zapojili sa  do školského kola olympiády. Veríme, že súťaži ostanú verní i budúci školský rok, a veríme, že možno pribudnú i nejakí noví zapálení súťažiaci.

          • Sekundáni bodujú aj v šachu

          • Autor:: Mgr. Zuzana Zámečníková

              Žiaci našej Sekundy nie sú len šikovní študenti či klaviristi, ale aj šachisti. A nezaháľajú ani počas tejto neľahkej doby. Dokazuje to aj úspech Mareka Osleja. Marek sa dňa 22.10.2020 zúčastnil Majstrovstiev v šachu žiakov ZŠ Trnavský kraj online. Marek reprezentoval naše Gymnázium. Umiestnil sa na 8. mieste z 31 účastníkov. Prví desiati postupujú na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční už 12.12.2020. Zo senického okresu je Marek vo svojej kategórii jediným postupujúcim.

              Marekovi srdečne gratulujeme a budeme mu držať päste v celoslovenskom kole.

          • Gymnazisti - nielen výborní študenti ale aj úspešní umelci

          • Ondrej Sýkora zo sekundy, sa v stredu, 2.12.2020, stal majstrom Slovenska v sólovej hre na klavíri v piatej kategórii. Zúčastnil sa celoslovenskej klavírnej súťaže Mladí klaviristi 2020, kde za prísnych hygienických opatrení, v konkurencii súťažiacich z Bratislavy, Nitry, Topoľčian, Hurbanova, Nových Zámkov a Bojníc, získal 1. miesto v piatej kategórii.

            Ďakujeme pani učiteľke Mikušovej, ktorá ho na súťaž pripravovala.

            Srdečne blahoželáme.

             

             

             

             

             

          • Mladá slovenská poviedka 2020

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Ďalšie ocenenie pre našu talentovanú štylistku

            V celoštátnej  súťaži  Mladá slovenská poviedka 2020 získala Alexandra Bobotová  Čestné uznanie za poviedku Túto hru nehrám. Ak si  ocenenú poviedku prečítate, dozviete sa príbeh mladého človeka, ktorý odmieta egoistické hry a životnú morálku Homo homini lupus – byť za každú cenu najlepší i najúspešnejší a uprednostňovať vlastné záujmy na úkor iných.

            Samotná autorka vysvetľuje svoj text takto:

            „Dobrá poviedka je zvyčajne tá, keď vám námet „cvrnkne“ rovno do nosa. Nehľadáte ho, príde sám od seba. Tak to bolo aj v prípade mojej poviedky Túto hru nehrám. Zdá sa mi totiž, že hru z našich detských čias hráme celý život. Vždy ide o to, kto si uchmatne stoličku ako prvý, na úkor iných si zaobstará lepšie postavenie či iné výhody... Takéto správanie mi vždy bolo proti srsti. Potreba napísať o tom niekoľko slov vo mne dlho vrela a napokon vyústila do tejto poviedky. Môj príbeh je o priateľstve, láske, ale aj o podrazoch, s ktorými sa určite každý z nás už stretol. Hlavná hrdinka Sandra súperiť odmieta. Hru o stoličku jednoducho nehrá. Teší sa z maličkostí, z lásky a z práce, ktorú robí pre potešenie. Nie pre úspech, nie pre slávu.“

            Gratulujeme a tešíme sa na ďalšie texty!

          • Európsky certifikát kvality

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Blahoželám! Vašej škole bol udelený európsky certifikát kvality ako ocenenie za vynikajúcu prácu pri realizácii projektu "Welcome to Showgart!" v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Znamená to, že vaša práca, práca vašich žiakov i celej vašej školy bola ocenená na najvyššej európskej úrovni.

             

            Certifikát, ktorý obdržíte, sa môže stať súčasťou vašej webovej stránky a môžete ho i vystaviť na vhodnom mieste vo vašej škole. S vaším projektom sa bude možné oboznámiť v špeciálnom oddieli európskeho portálu eTwinning www.etwinning.net.

            S pozdravom

            eTwinning Team 

             

            European_QL_Showgart.pdf

          • Medzinárodná súťaž Best in English

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Ako po minulé roky , aj teraz sa organizuje súťaž Best in English.

            Ak by ste sa mali záujem prihlásiť sa do súťaže, napíšte do Edupage správy svojim vyučujúcim anglického jazyka alebo na e-mail priamo mne  - jankovychova.a@sengym.sk  do 4.11.2020, aby som mohla školu a záujemcov prihlásiť.

            Predtým si ale dobre preštudujte pravidlá( nižšie uvedené v anglickom jazyku), hlavne čo sa týka nárokov na počítač, aby ste nemali problémy so spustením úloh.

            ​​​​​​​

            Medzinarodna_sutaz_Best_in_English_pravidla.docx

          • Dištančná forma vyučovania

          • Od pondelka, 26. 10. 2020, prechádzajú všetky ročníky na dištančnú formu vyučovania podľa rozvrhu do odvolania.

            Jesenné prázdniny kvôli celoplošnému testovaniu budú v dňoch 30. 10., 2. 11. a  6. 11. a  9. 11. 2020.

            Príloha: rozhodnutie ministra škostva:17685.pdf


          • Súťaž Mladý Európan

          • V stredu 16. septembra 2020 sa konalo v kultúrnom dome v Senici regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan. Súťaž sa uskutočnila v troch kolách. Do posledného tretieho kola sa úspešne prebojovali školy Gymnázium Jána Hollého z Trnavy, Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany a Gymnázium L. Novomeského Senica. Celkový priebeh súťaže bol veľmi vyrovnaný, no napokon sa celkovým víťazom súťaže stalo Gymnázium L. Novomeského Senica so súťažiacimi Timeou Otrísalovou, Jánom Sukupom a Líviou Vilkovou.

             

          • Súťaž mladého záchranára

          • Autor: Aneta Božková, III.B

            Dňa 22.9. 2020 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili spolu s ďalšími 18 družstvami súťaže Mladý záchranár Trnavskej župy v Trnave, na ktorej sa po náročnom dni, výkone, správnom ošetrení všetkých figurantov a napísaní testov umiestnili na výbornom 3. miesteBoli to žiaci: Patrik Babic (kapitán družstva), Michal Cibula, Monika Bahnová, Aneta Božková, Adam Valúch, Viktória Tokošovápod vedením pani profesorky Zuzany Oravcovej.

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. ročník Dejepisnej olympiády pre školský rok 2019/2020 pokračuje až teraz v kategórii A, B dištančnou formou. Písomnej projektovej práci sa úspešne venovali traja študenti našej školy: Lucia Rapáková (sexta), Damian Ožvoldík (III.A) a Jakub Zibura (III.C).

            V kategórii A (projekt na ľubovoľnú tému  z histórie regiónov Slovenska) získal Jakub Zibura 1. miesto za prácu Reformácia a protireformácia na území Myjavského seniorátu a postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční dištančne začiatkom októbra. Do celoslovenského kola postupuje tiež Damian Ožvoldík v kategórii B (téma Významné osobnosti v národných/regionálnych dejinách činných v období 1. svetovej vojny alebo pred jej začiatkom, resp. v prvých rokoch existencie ČSR), ktorý s projektovou prácou o Andrejovi Hlinkovi získal 2. miesto. Lucia Rapáková našu školu reprezentovala prácou o Štefanovi Osuskom v kategórii B, v krajskom kole získala 3. miesto.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme.