• Valéria Mrázová – víťazka krajského kola Geografickej olympiády

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            26. marca 2021 sa uskutočnilo krajské kolo Geografickej olympiády dištančnou formou. Pekný úspech sa podaril študentke 4. A  Valérii Mrázovej. V kategórii Z (riešenie geografického testu) skončila medzi 60 účastníkmi v Trnavskom kraji na 1. mieste a postúpila do celoslovenského kola. Nestratil sa ani tradičný účastník Geografických olympiád Tomáš Jančí zo 4. B, ktorý skončil ako úspešný riešiteľ na 11. mieste.

            Obom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Medaily z krajského kola Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Roderik Provazník a Kamila Nečasová sa v krajskom kole Dejepisnej olympiády umiestnili na 2. a 3. mieste a postup do celoštátneho kola im unikol len o polovicu bodu. Súťažili 22. marca formou online testu, v ktorom odpovedali na otázky a riešili úlohy z veľmi obsiahlych a náročných tém: prvá a druhá svetová vojna, dejiny Anglicka, Francúzska, Rímskonemeckej ríše a cirkevné dejiny v stredoveku.

            K úspechu gratulujeme! Vážime si úsilie všetkých študentov, ktorí sa v tejto situácii zapojili do súťaží.

            Ďakujeme.

          • Zapojte sa do výzvy!

          • Autor: Katarína Valúchová, Študentská rada

             

            Gymnázium Senica už niekoľko rokov spolupracuje s organizáciou UNICEF a tento rok sme sa rozhodli zapojiť do výzvy s názvom Darujme vzdelanie každému dieťaťu. Deti vo viacerých krajinách prišli o možnosť vzdelávať sa. Covid-19 im túto situáciu ešte skomplikoval. Nemajú elektrinu, internet alebo prostriedky, aby sa mohli učiť aspoň čiastočne. Táto výzva má podobu finančnej zbierky, do ktorej sa môže každý zapojiť. Sumu a dobu prispievania si môžete ľubovoľne zvoliť na základe Vášho želania. Stačí, ak darujete aspoň drobnú čiastku na výzvu vytvorenú Senickým gymnáziom – SENGYM pomáha. Každá suma prispeje na skvalitnenie vyučovania v krajinách, kde prístup k vzdelaniu nie je samozrejmosťou. Viacej informácií nájdete na oficiálnej stránke Unicefu, alebo na stránke Gymnázia Ladislava Novomeského Senica, kde bude aj odkaz práve na našu výzvu.

            Za každý príspevok Vám ďakujeme!

             

          • Deň astronómie 2021 online

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Keď sme v novembri minulého roku organizovali Deň astronómie netradičnou formou v netradičnom termíne, dúfali sme, že najbližší ročník tohto podujatia už bude so „živými“ poslucháčmi na pôde sobotištskej hvezdárne. Kvôli epidemiologickej situácii sme, žiaľ, aj tento rok obsadili virtuálny priestor internetu, ešteže termín konania ostal tradičný ...

            Deň astronómie sa koná spravidla počas víkendu pred jarnou rovnodennosťou, ktorá nastane v sobotu 20. marca 2021 predpoludním. Logicky nám teda vyšla sobota 13. marca a hoci toto číslo sa väčšinou spája s neúspechmi a nešťastím, tentokrát sa nič také nedialo.

            Naše vysielanie začalo presne podľa plánu o 17:00 SEČ, veď od hvezdárov sa presnosť očakáva. Moderátorka podujatia Bc. Petra Štefečková privítala prednášajúcich i divákov, pripomenula, že v tomto roku si pripomíname i výročia spojené s kozmickým výskumom, predovšetkým 60 rokov od letu prvého človeka do vesmíru. Týmto témam sa budeme ešte venovať na iných podujatiach.

            Prvá zo šestice prezentácii bola venovaná hviezdnej oblohe na prelome zimy a jari, súhvezdiam, planétam a zaujímavým úkazom, ktoré nám toto obdobie prináša. Zhostil sa jej autor článku a potom odovzdal slovo členke astronomického krúžku, našej študentke Tamare Ambrovej. Jej téma „Urán – siedmy v poradí“ bola veľmi dobre načasovaná, práve v tento deň sme si pripomenuli 240. výročie jeho objavu. A hoci to bola pre Tamarku premiéra na Dni astronómie, svoju rolu zvládla na jednotku s hviezdičkou.

            Ďalšia prednáška nás preniesla do horúcejších oblastí, presnejšie bližšie ku Slnku. Matúš Nečas, poslucháč 1. ročníka MTF STU v Trnave sa venoval misii sondy Solar Orbiter do polárnych oblastí Slnka. Janka Švrčková (3. ročník, MFF KU Praha) spojila svoje vedomosti z astronómie a fyziky do prezentácie „Teória relativity a astronómia“. Ďalší príspevok predniesol Marek Baňárek, žiak 8. ročníka ZŠ v Sobotišti, ktorého, napriek svojmu mladému veku, považujeme už za skúseného „harcovníka“. Jeho srdcovou záležitosťou je kozmický výskum prostredníctvom kozmických sond a tak sa v téme „Cesta k asteroidu Bennu“ skutočne perfektne zorientoval.

            Po astronomických prezentáciách sme sa ešte rozhodli využiť čerstvé zážitky nášho kolegu Ing. Petra Hollého, ktorý sa len nedávno vrátil z pracovného pobytu v Kanade, na cestopisné rozprávanie o prírodných krásach tejto krajiny. Samozrejme, že to nebolo iba rozprávanie, ale najmä prezentácia nádherných snímok. Mimochodom i tu sa dala v lete sledovať mimoriadne jasná kométa Neowise a pri spiatočnom lete na Slovensko sa Peťovi podarilo z lietadla zachytiť polárnu žiaru.

             

            Maratón prednášok sme ukončili tesne pred 21:00. Bolo to naše najdlhšie podujatie, ale podľa komentárov účastníkov sa nik nenudil a čas strávený sledovaním prezentácií bol rozhodne príjemný. Mimochodom, všetci aktéri sú úspešnými absolventmi nášho gymnázia (a veríme, že Mareka to takisto čaká).

             

            RNDr. Svetozár Štefeček, vedúci AK

             

            P.S. Ak ste naše podujatie nestihli v online podobe, nájdete ho na FB stránke Hvezdárne v Sobotišti, pod nasledovným linkom:

            https://www.facebook.com/100001192914145/videos/3654587404590987/

             

             

          • This human world festival

          • Lucia Poláková, Septima

             

            1. miesto Lucie Polákovej (septima) v medzinárodnej súťaži študentských krátkych filmov

             

            Vždy aktuálne posolstvo filmu Let’s Build the Future Together:

             

            Nechaj svoju dušu otvorenú!

            Buďme spoluhráči, a nie protihráči!

            Vybudujme budúcnosť spoločne!

             

            V decembri už minulého roku sa mi podarilo získať prvenstvo na  festivale This Human World v kategórii The future is ours to see. Veľká konkurencia účastníkov Rakúska, Maďarska a Slovinska vo mne vzbudila túžbu po pokuse o šťastie.

            Proces tvorby filmu sa nezaobišiel bez komplikácií. Týždne čakania na správne počasie, kamera takmer vždy po ruke, lebo človek nikdy nevie, kedy sa objaví ten správny okamih na záber. Dôležitá bola tiež podpora kamarátov, ktorí ochotne podstúpili moje bláznivé nápady ako režisérky filmu.

            Film je zaradený do ďalšej súťaže DokuFest, v ktorej je aj väčšia konkurencia. Teraz neostáva nič iné, ako len dúfať a čakať, či porotu na najväčšom balkánskom festivale moje posolstvo o tolerancii zaujme. Objavme v sebe ľudskosť nech sme akíkoľvek, nech sme kdekoľvek a kedykoľvek, aby sme si pomohli, aby sme spoločne kráčali vpred, aby sme spolu fungovali!

             

            https://www.youtube.com/watch?v=AdVmX5zh4Gc

          • Študovať či neštudovať na senickom gymnáziu?

          • Možno vám otázku pomôže vyriešiť príspevok našej nedávnej absolventky v Našej Senici v prílohe Študentské listy v článku "Z káčatka až k labuti".

            Patrí k študentom, ktorí neboli na strednej žiadni "knihomori", ako sama píše, no v snahe predľžiť si študentský život vybrala si štúdium na UK v Bratislave.

            Jej prvé zistenie - citujem:

            "Moja prvá cesta po maturite viedla do BA na UK, kde som sa snažila prísť na chuť odboru, ktorý pre mňa nemal hlavu ani pätu, ale bojovala som a snažila sa nezahodiť možnosť VŠ. S nástupom na vysokú som nevidela rozdiel medzi senickým gymplom a vysokoškolskými podmienkami, ba mám odvahu povedať, že senické gymnázium a učitelia od nás očakávali a mali väčšie nároky ako vysokoškolsí profesori.

            Už prvý týždeň som pociťovala rozdiely medzi slovenskými strednými školami. Je mi smutno, keď si uvedomím, aké kritické to s našimi školami je. Pre mňa bežné, primárne vedomosti zo strednej, ktoré sme brali v 1. a 2. ročníku, bolo pre niektorých mojich spolužiakov len španielskou dedinou..."

            Druhé zistenie - citujem:

            "Až prišlo leto a ja som mala prácu, kde som strávila priemerne 260 hodín mesačne a položila som si zásadnú otázku: "Naozaj chceš drieť ako kôň manuálne od rána do rána, zničiť si chrbát, nohy a ruky ešte pred tridsiatkou?" Jasné, že som nechcela, a  preto som rozmýšľala nad návratom na vysokú, lebo ma to ozaj trýznilo a bola som znechutená zo svojej skúsenosti.

            Tretie zistenie - citujem:

            " A moja staronová skúsenosť s vysokou? Neviem, ako je to možné, ale škola ma baví a napľňa. Podľa slov istého učiteľa zo strednej som presne ten typ človeka, čo nikdy nič nedokáže, neuplatní sa, je a ostane nikto. Bola som vraj najhlúpejší študent, akého kedy mal. A teraz, teraz patrím k premiantom v ročníku. Študujem odbor, ktorý v strednej Európe má len málo škôl, odbor, ktorý ma baví a stále sa neučím, všetko nechávam na poslednú chvíľu, ale nejakým zázrakom mi to prirodzene ide. Stále čerpám a odrážam sa z poznatkov z gympla. Ak by mi niekto povedal, že budem vďačná za obdobie na strednej, tak by som ho vysmiala. Vďaka tam nadobudnutým znalostiam mám veľa nových možností na vysokej. Disciplína a režim z gympla mi umožnili ukončiť šesť z osmich predmetov ešte pred Vianocami..."

            Štvrté zistenie - citujem:

            "Týmto som sa nechcela chvastať, ale naopak na druhej strane povzbudiť a motivovať študentov, ktorí zatiaľ nenašli svoju cestu životom, či sa  podobne ako ja nechali odradiť zlými skúsenosťami. Treba skúšať a poznávať samých a potom z toho vzíde i cesta, ktorou by ste sa mali dať. Nenechajte sa odradiť tým, že na SŠ vám to nejde, ja som bola priemerný až podpriemerný žiak a až teraz sa to otočilo, až som našla to, v čom som sa našla..."

            Tak čo, skúsite to?

            Veď ako sa vraví: "Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku".

          • Po roku opäť úspech na Olympiáde ľudských práv

          • Mgr. Zuzana Zámečníková

            Dňa 11. 02. 2021 sa uskutočnil už 23. ročník obľúbenej Olympiády ľudských práv. Krajské kolo však tentokrát neprebehlo štandardne.

              V podmienkach pandémie a dištančných foriem súťaže si všetci siahli na dno svojich síl. Organizátori i súťažiaci išli neprebádanou cestou. Všetky plány a propozície boli podrobené skúške, organizátori museli strážiť pravidlá hry a zároveň predvídať, pružne reagovať a „za pochodu“ riešiť problémy, ktoré sa vynárali zo dňa na deň, z hodiny na hodinu. Napriek neľahkej situácii to všetci zvládli a krajské kolo sa podarilo nielen uskutočniť, ale aj dotiahnuť do úspešného konca. Našu školu tento rok v súťaži reprezentovala Adelka Sadloňová z Oktávy, ktorá si v neľahkých podmienkach vybojovala postup do celoštátneho kola. Adelke gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšej časti olympiády.

          • Dejepisná olympiáda – 1. a 2. miesto v okresnom kole

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            11. februára 2021 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, v ktorom online testovali svoje vedomosti Kamila Nečasová a Roderik Provazník (kvarta). V kategórii C  uspeli s vysokým bodovým ziskom a postupujú do krajského kola. Kamila Nečasová získala prvenstvo v tejto súťaži v okresnom kole už tretíkrát.

            Blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy, za čas, úsilie a odhodlanie, lebo pre tento rok organizátori ako monotematickú časť zvolili náročné obdobie: stredoveké štáty – osobnosti a udalosti v Anglicku, vo Francúzsku, v Svätej ríši rímskej a v Pápežskom štáte.

          • Ďalší úspech pre našu školu vo vedomostnej súťaži – prvenstvo v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. februára 2021 sa online formou uskutočnilo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorom  získala Alexandra Bobotová 1. miesto v kategórii A.  Úspešnou riešiteľkou sa stala v kategórii B Slávka Mihálová, umiestnila sa na 4. mieste.

            Úspechy našich študentiek si ceníme o to viacej, lebo online forma bola skutočne náročnejšia. Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry štandardne pozostáva z časovo limitovaného vedomostného testu, z tvorby/transformácie štylisticky originálneho textu a z ústneho rečníckeho prejavu na zadanú tému. Náročnosť pre obidve súťažiace spočívala tento rok v transformácií básní komplikovaného básnika Miroslava Válka. Transformácia básne Ohýbači železa do podoby zápisu v osobnom denníku a úvaha na motívy básne Strom, to je testovanie talentu a tvorivosti. Náročné boli tiež ústne prejavy, na prípravu ktorých mali naše dievčatá len päť minút a následne na kameru s mikrofónom prednášali agitačný prejav v prospech zachovania prírodného prostredia/pôvodnej výstavby namiesto realizácie veľkého developerského projektu a krátky prejav v prospech cestovania verejnou dopravou.

            Dievčatám úprimne blahoželáme, Alexandre Bobotovej budeme držať palce, aby v celoštátnom kole ukázala najmä svoj literárny talent. Dodatočne blahoželáme Monike Kaňovej, ktorá v kategórii C OSJL v okresnom kole získala 2. miesto.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Mgr. Ľubica Sadloňová

            10. februára sa naši študenti Klára Kučerová, Martin Kalný, Petra SimonováJuraj Chábela zúčastnili súťaže s viac než 30-ročnou históriou a zmerali si sily s konkurenciou z iných škôl Trnavského samosprávneho kraja.

            Pre zúriacu pandémiu sa jednotlivé kolá uskutočnili online, čo prinieslo mnohé nové skúsenosti a nie nie vždy jednoduché postupy. Veď kto by chcel stráviť takmer celé popoludnie čakaním na pripojenie k videohovoru, aby mohol absolvovať ústnu časť súťaže?

            Hoci stále nie sú zverejnené oficiálne výsledky, dvaja z našich študentov dostali email s blahoželaním k 3. miestu vo svojich kategóriách. Ide o Kláru Kučerovú a Juraja Chábelu. K blahoželaniu sa pripájame a zároveň všetkým štyrom ďakujeme za odvahu a chuť reprezentovať našu školu i za preukázané vedomosti.

          • Cena René Anasoft litera gymnazistov

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            Virtuálne stretnutie so spisovateľkou a režisérkou Marianou Čengel Solčanskou

             

            10. februára 2021 študenti septimy, I.B a niekoľkí z  II.B privítali vo svojich domovoch prozaičky Marianu Čengel Solčanskú a Soňu Urikovú (koordinátorka projektu), s ktorými sme osemdesiat minút diskutovali o historickom románe Jánošík, o cyklickom opakovaní sa histórie, o podnetných i kontroverzných postavách v slovenských dejinách, o filmoch Sviňa a Únos režisérky Solčanskej, o jej pracovných aktivitách, o živote...

            Román Jánošík prozaičky Solčanskej  je výpoveďou  o tom, ako sa žilo v dobe stavovských povstaní, ako veľmi doba ovplyvnila ľudí, ako  boli ľudia poslušní a doplatili na to, ako boli tí hore a tí dole a tí malí dole boli bezvýznamní, zneužití a zneužívaní. V celom texte môžeme pri čítaní sledovať zaujímavú otázku, aktuálnu stále, ako sa stane, že sa niekto narodí nevinný a v jednom okamihu sa premení na zlého?  Demýtizácia Jánošíka, Štefánika v Solčanskej knihe generál Milan Rastislav Štefánik, avizovaný zámer Solčanskej umeleckého projektu o Jozefovi Tisovi nám pripomenuli aj našu besedu so spisovateľkou Janou Juráňovou, ktorá sa zasa realisticky pozrela na ženy po boku slávnych mužov – v našej literatúre Hviezdoslav a Milo Urban.

            Román Jánošík môžete čítať ako výpoveď o dobe mocenských a náboženských bojov na našom území, keď konfrontujete svoje poznatky s autorkinými. Mariana Čengel Solčanská zahltí čitateľa množstvom faktov o stavovských povstaniach, o kurucoch a labancoch, najmä o povstaní Thököliho a Františka II. Rákociho, o Prešovských jatkách, detailoch života, sú tu popravy, sledujeme brutálne správanie, život, zmieňuje sa aj o Danielovi Krmanovi a jeho ceste ku švédskemu kráľovi Karolovi XII., je tu priveľa mien a faktov. Skladačka, v ktorej je zakomponovaný príbeh Juriša Jánošíka, štúrovského romantického hrdinu. Autorka zbavila Jánošíka tejto masky, opierajúc sa o historické pramene (kroniky, výpovede zo súdu s Jánošíkom), zobrazila Jánošíka ako zločinca, ktorý sa dobrovoľne prihlási k vojsku Rákociho, aby sa po rozpade povstaleckého vojska zasa pridal k cisárskej armáde, odkiaľ ho jeho rodičia vykúpili. Relatívne krátko bol zbojníkom a vodcom zbojníkov, od jesene 1711 – do zimy 1713. Dvakrát bol väznený, bol mučený a odsúdený na brutálnu popravu zavesením na hák. V historickej skladačke je minipríbeh vzdorovitého Juriša Jánošíka, ktorý miluje Boha, ale stratí svoju vieru, imponuje mu vodcovstvo zbojníkov a udržiava „ľúbostný“ vzťah s Jadvigou.

            Významnú úlohu v  dielach Mariany Čengel Solčanskej zohráva motív času a téma paradoxu ľudského života a reflexie o morálke a jej deklarovaný zámer vyrovnať sa s minulosťou slovenského národa. V otázkach študentov sa preto objavili aj také, ktoré sa sústredili na pozadie filmu Sviňa i Únos.

            Sympatické bolo Solčanskej rozprávanie o záľube v genealógii i jej spomienka na študentské roky, ktorou otvárala diskusiu i besedu. Svoju knihu Jánošík dedikovala učiteľom, pretože hovoria deťom, aby boli dobrými ľuďmi. A tak sme sa i rozlúčili. Bola to podnetná beseda s morálnym posolstvom o nutnosti hovoriť pravdu, zamýšľať sa nad minulosťou a rozlišovať dobré a zlé.

            Projekt René Anasoft litera gymnazistov pre nás pokračuje v apríli, keď delegát našej školy bude online diskutovať s gymnazistami celého Slovenska, aby v spoločnej konfrontácii názorov vybrali knihu na ocenenie.

            Moje poďakovanie patrí všetkým študentom, ktorí sa do projektu zapojili prečítaním kníh i účasťou na besede.

            https://www.litcentrum.sk/clanok/aj-gymnazium-ladislava-novomeskeho-v-senici-je-rene

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Mgr. Alica Maliariková

            Dňa 9.2.2021 sa uskutočnilo ķrajské kolo nemeckej olympiády, v ktorom  sa veľmi pekne umiestnili naši kvartáni Roderik Provaznik na 5. mieste a Magdaléna Zelenáková na výbornom 3. mieste. Obom srdečne blahoželáme a želáme aj do budúceho roku veľa úspechov.

          • Memory Matters -- kultúrne dedičstvo - Projekt E-Twinning

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Trieda 1A sa práve zapojila do Projektu E-Twinning  s názvom  Kultúrne dedičstvo ( Memory Matters)


            V tomto projekte študenti si budujú povedomie kultúrneho dedičstva. Nielenže sa zoznámia s rôznorodosťou oblastí, ktoré môžeme zahrnúť do kultúrneho dedičstva, ale sa budú aj aktívne podielať na objavení miestnych oblastí hmotného alebo nehmotného kultúrneho dedičstva. Najprv zistia vlastné oblasti kultúrneho dedičstva a v druhej fáze sa o svoje poznatky podelia so svojimi  partnermi v medzinárodných skupinách. Nakoniec sa rozhodnú čo by malo patriť do kolektívnej pamäte Európy.

          • INEKO - rebríček škôl

          • INEKO - mimovládna nezisková organizácia, ktorá každoročne zverejňuje rebríčky základných a stredných škôl na základe výsledkov žiakov.

            Pred Vianocami sme mali dôvod na radosť. Spomedzi 15 hodnotených gymnázií (a ďalších 6 nehodnotených kvôli malému počtu žiakov) Trnavského kraja sa naše gymnázium umiestnilo na štvrtom mieste.

            Ďakujeme všetkým, ktorí svojou prácou a usilovnosťou prispeli  k tomuto peknému umiestneniu.

            Pozn.: Prvé 3 miesta obsadili: G. J. Hollého Trnava, G. A. Merici Trnava, G. P. Coubertina Piešťany.

                                                                                                                                         I. Petrovičová

             

             

          • UNICEF: Poďakovanie špeciálne pre Vás

          • Želám krásny deň SALUT Gymnázium Ladislava Novomeského, 

            minulý rok bol iný ako všetky, ktoré sme doteraz zažili. Píšem Vám preto, aby som sa Vám poďakovala, že ste aj v týchto neistých časoch plných zmien pomáhali deťom v núdzi, ďaleko za hranicami našej krajiny. Vďaka Vám sme mohli aj v tejto dobe robiť svoju prácu v teréne, zabezpečovať pre deti v núdzi vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky a vzdelanie... Úprimne ďakujem v mene každého dieťaťa, ktorému ste pomohli.

            Vďaka Vám sa v ich životoch diali každý deň malé zázraky. 

            V novom roku, keď si robíme nové predsavzatia, Vás vyzývame, aby ste urobili niečo výnimočné. Tento rok urobte predsavzatie pre dvoch - jedno pre seba a jedno pre dieťa v núdzi.Ak sympatizujete s našou misiou, bude nám cťou, ak sa rozhodnete podporiť našu prácu v teréne tým, že sa pridáte k nášmu vlajkovému programu SVETOVÝ RODIČ UNICEF

             

            ❤️  ĎAKUJEME VÁM  ❤️ 

            S úctou,Mária SliackaVýkonná riaditeľka UNICEF Slovensko
          • Naši ocenení

          • Autor: RNDr. Iveta Petrovičová

            Mgr. Viera Svatoňová - ďakovný list ministra školstva za celoživotnú obetavú prácu s talentovanými žiakmi v oblasti chémie

            Tomáš Janči – župné štipendium za 3. miesto v celoslovenskom kole Geografickej olympiády

            Lucia Poláková, Adela Sadloňová, Zuzana Čižmárová, Karolína Pirohová, Timea Otrísalová, Zuzana Závodská – ocenenie mesta za vynikajúce študijné výsledky, reprezentáciu školy a mesta a aktívnu mimoškolskú činnosť k 17. novembru – Dňu boja za slobodu a demokraciu, Dňu študenstva