• Podujatie „70 rokov CERN-u“

          • Autor: Simona Parízková, III.A

            Pondelok 10. júna sme sa s pánom profesorom Štefečkom zúčastnili výstavno-prednáškovej akcie, ktorá bola zorganizovaná pri príležitosti 70. výročia vzniku CERN-u (Európska organizácia pre jadrový výskum). Program v bratislavskom V-klube pozostával z prednášok z oblasti fyziky častíc a taktiež z ukážky zaujímavých fyzikálnych pokusov a zostrojovania jednoduchého detektora častíc, tzv. hmlovej komory. Prednášky o rozpínaní vesmíru, tmavej hmote a tiež o samotnom CERN-e a jeho výskume nás zaujali a naučili viac o kvantovej fyzike, ako sme ju možno doteraz nepoznali. Myslím, že celé podujatie sme si užili a taktiež sme si pripomenuli, že o vesmíre a svete okolo nás ani zďaleka ešte nevieme všetko a stále sa dá objavovať niečo nové.

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Autor: Mgr. Vladimíra Bajanová, PhD.

            Na senickom gymnáziu je už tradíciou, že sa žiaci 3. ročníka a septimy zúčastňujú 3-dňového Kurzu ochrany života a zdravia. Inak tomu nebolo ani tento rok. Počasie nám síce neprialo, ale aj tak si študenti mohli preveriť svoju streleckú mušku pri streľbe zo vzduchovky, prácu s buzolou pri orientačnom preteku či kondíciu pri výstupe na Chatu M. R. Štefánika pod Ďumbierom - 1740 m.n.m. Zaslúženou odmenou po náročnom zostupe bol relax v bazéne v hoteli Bystrá. Posledný deň sme sa vyviezli na Chopok, kde sa na nás konečne usmialo slniečko a dobilo nás pozitívnou energiou. Študenti si zaslúžia pochvalu za zvládnutie kurzu  aj v upršanom tatranskom počasí.

          • Biologická olympiáda 2024

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            V tomto školskom roku boli naši študenti aktívni v 3 kategóriách biologickej olympiády, ale postupové miesta sme získali iba v jednej z nich. 

            Úspešné boli žiačky kvarty, ktoré súťažili v kategórii C v teoreticko-praktickej časti BIO:

            Saška Hamerlíková sa umiestnila v OK na 1. mieste a Lenka Králičková na 2. mieste.

            Obe študentky postúpili do krajského kola BIO, ktoré sa konalo 18. 3. 2024 v Trnave. Výsledky potvrdili, že vedomosti i praktické zručnosti našich študentiek sú na veľmi dobrej úrovni. Saška Hamerlíková skončila ako druhá a do víťazstva tohto kola jej chýbalo iba 1,5 bodu. Získala tak postupové miesto, ale bohužiaľ v tejto kategórii končí súťaž krajským kolom. Lenka Králičková bola  úspešnou riešiteľkou  KK biologickej olympiády

            Aj v kategórii A  v teoreticko-praktickej časti sme mali úspešného riešiteľa v KK. Stal sa ním Benjamín Valo, študent 4.A triedy, ktorý v predchádzajúcich  ročníkoch BIO postúpil až do celoštátneho kola.

            Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za reprezentáciu školy, Saške blahoželáme k úspechu a veríme, že i v ďalších ročníkoch BIO sa objavia mená našich študentov na popredných miestach.

             

          • Ďalší úspech nášho mladého astronóma

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Ako sme už prednedávnom informovali, po našej absolventke Janke Švrčkovej, ktorá už ukončila magisterský stupeň vysokoškolského štúdia, prebral štafetu premianta astronomických súťaží Marek Baňárek (2. B). Po úspechu v Astronomickej olympiáde a postupe na IOAA nesklamal ani v celoštátnom kole vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Finále sa uskutočnilo vo štvrtok 13. júna 2024 v Prešove a náš reprezentant získal 2. miesto so stratou iba jediného bodu voči víťazovi. Marekovi srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú prípravu na IOAA.