• Chemická Show

          • 19.12.2023 sa na našom gymnáziu uskutočnila chemická show v podaní našich najstarších študentov. Akcie sa zúčastnili ročníky prima, sekunda, tercia a kvarta. Prostredníctvom hlavných postáv: oslíka Nióba a medvedíka Bróma žiaci videli zaujímavé efektné chemické pokusy ako horiace ruky, dôkaz Fehlingovým činidlom či blesky v skúmavke a mnohé ďalšie. Všetky pokusy starší študenti vložili do pekného príbehu, v ktorom hlavné postavy cestovali v čase. Všetkým zúčastneným žiakom, ako aj technikom, zapojeným študentom a zodpovedným profesorkám chémie ďakujeme za výbornú ukážku zaujímavých chemických pokusov.

            Veríme, že sa chemická show zopakuje aj budúci rok. 

          • Pomáhame s vianočnou náladou vo Svetluške

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Predvianočná nálada a túžba urobiť niekoho aspoň o trochu šťastnejším sa spojili, a v študentských hlavách sa zrodil nápad obdarovať klientov v kunovskej Svetluške.
            A čo našich tamojších kamošov potešilo? Krásne a originálne veľryby, ktoré uplietla šikovná primánka Letizia A. Lenárdová, sedacie vaky darované našou bývalou študentkou Slávkou Mihálovou, vytúžená plyšová opica či puzzle? Dúfame, že si každý vybral to svoje.
            Za sprostredkovanie obdarovacej akcie ďakujeme Mestskému úradu Senica a Svetluške želáme veselé Vianoce!

          • Inner Sanctum

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            15. decembra 2023 sme sa zo seminára z umenia a kultúry vybrali do Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici, kde sme mali možnosť vidieť aktuálnu výstavu mladej výtvarníčky Dominiky Brečkovej s názvom Inner Sanctum. Autorka vo svojich zväčša figuratívnych dielach spája japonskú a slovenskú kultúru s pop-kultúrnymi prvkami, pričom kombinuje prostriedky typické pre feministické či femínne umenie, ako vyšívanie, šitie a háčkovanie s klasickou maľbou. Zobrazuje často tiež ženy praktizujúce bojové umenie aikido, čo predstavuje prvok ženskej sily a emancipácie, hľadanie duchovného vyrovnania, rodovej harmónie a priateľstvo rozdielnych kultúr.

            My sme si mohli v galérii okrem výstavy vychutnať aj zážitok z vlastnej tvorby, keďže po prehliadke expozície nasledoval workshop pod vedením lektoriek. Študentky a študenti si vyskúšali vyšívanie, mohli  si zvoliť vlastný motív alebo sa inšpirovať vystavenými dielami. Výšivka však potrebuje čas, tak sme sa rozhodli v nej pokračovať a dokončiť naše práce na hodinách SZU. Výsledok sa možno čoskoro objaví v našej galérii SENGYM na prízemí gymnázia.

            Ďakujeme senickej galérii za spoluprácu, opäť sme boli nadmieru spokojní.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD​​​​​​​.​​​​​​​​​​​​

            14. decembra 2023 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii A a B. Tento rok sme mali celkom slušnú účasť, v kategórii A súťažilo 15 študentov a v kategórii B 18. Do druhého kola sa prebojovalo dokopy 8 študentov a výsledok je nasledujúci:

            kategória A:

            1. miesto: Erik Michalička, 4. B

            2. miesto: Jakub Fischer, oktáva

            3. miesto: Richard Jačanin, oktáva

             

            kategória B:

            1. miesto: Eliška Mičková, 2. C

            2. miesto: Lejla Kristína Kočíšková, 2. B

            3. miesto: Daniela Hanzlíčková, I. B

             

            Víťazi nás budú reprezentovať v krajskom kole, držíme im palce a všetkým zúčastneným ďakujeme.