• Skvelý úspech slovenského tímu na IOAA 2024 v Brazílii

          • IOAA - Medzinárodná olympiáda z astronómie a astrofyziky je každoročná súťaž v astronómii a astrofyzike pre študentov stredných škôl. Je to jedna z medzinárodných vedeckých olympiád.

            Študentom slovenského tímu sa podarilo v tomto roku vybojovať jednu striebornú medailu, jednu bronzovú medailu a dve čestné uznania. Jedná sa o najlepší výsledok slovenskej reprezentácie od roku 2019. Čestné uznanie za výborný výkon v praktickej časti si z IOAA odnáša aj náš študent Marek Baňárek, III.B.

             

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme

          • René Anasoft litera 2024

          • Štartujeme 8. ročník čitateľského projektu gymnazistov/stredoškolákov

            Čaká nás jesenné čítanie týchto kníh:

            Lukáš Cabala - Spomenieš si na Trenčín?

            Pavel Dvořák ml. - Moja čínska dekáda

            Miroslava Kuľková - Hotel Balkán

            Richard Pupala - Druhý čierny zošit

            Katarína Vargová - Severné more

             

            8. ročník ceny René sa od predchádzajúcich ročníkov odlišuje, lebo porota nevybrala pre študentov texty, ktoré by boli prepojené s históriu s morálnym akcentom, čím boli signifikantné viaceré ročníky. Pre študentov v tomto ročníku porotcovia ponúkli texty, ktoré zaujmú štylistikou a kompozíciou a skôr geografickým rámcom: Čína, bývalá Juhoslávia a Balkán, genius loci Trenčína. Texty Kataríny Vargovej a Miroslavy Kuľkovej spája aj tematizácia nefunkčného partnerského vzťahu a viacero významových rovín.

             

            Čo ponúkajú jednotlivé texty a autori?

            • Autentické zážitky Pavla Dvořáka mladšieho z Číny, ktorý prežil v Číne 13 rokov plniac si svoj sen. Kniha Moja čínska dekáda obsahuje množstvo fotografií a QR kódov – odkazov na videá o jedle, bývaní, cestovaní, o podnikaní, o filme, o ideáli krásy, o živote študentov... Myšlienka: „Čína usiluje, aby sa jej svet a Európa otvorili, túži tam preniknúť, ale sama sa otvára len minimálne.“
            • Debut lektorky kritického myslenia Miroslavy Kuľkovej Hotel Balkán. V 7 poviedkach ako autorka chce viesť interview s politikmi a vypovedať o vyrovnaní sa s etnickými spormi.  Navštívi Bosnu, Čiernu Horu, Kosovo, Sarajevo, Albánsko, Chorvátsko, ale narazí na temno a mlčanie v spoločnosti                                po občianskych vojnách v 90. rokoch. Balkánsky svet je zjazvený, plný trosiek. V príbehoch vypovedá o postavení žien a patriarchálnom svete, dôležitým motívom je únik...
            • Najlepšie napísanou, ale súčasne i najnáročnejšou a najtemnejšou, je zbierka 10 poviedok Richarda Pupalu Druhý čierny zošit. Autor sa sústredil na temné stránky človeka a spoločnosti tak, že si ako rámcujúci princíp pre akési vyrovnanie sa s problémom zvolil prvky mystiky a hororu. Tak sa usiluje ako autor duševne vysporiadať s problémom alkoholizmu, so sociálnou izoláciou, nadmerným nakupovaním a neverou, so smrťou blízkeho...
            • Ak chcete čítať o snahe vymaniť sa z toxického vzťahu, treba siahnuť po knihe Severné more Kataríny Vargovej. Toxický vzťah môžete zažiť s partnerom, v rodine, s príbuzným, s priateľom, s kamarátom i na pracovisku. Toxické je, keď vás niekto izoluje, manipuluje s vami, mení vás, ničí vašu podstatu a osobnosť. O tom si môžete prečítať, tiež o snahe hrdinky uniknúť do iných zamestnaní a sociálnych rolí.
            • Genius loci  (duch miesta je vyjadrením jedinečnosti atmosféry a kúzla určitého miesta či lokality) Trenčína a majiteľ výborného antikvariátu v Trenčíne Čierne na bielom Lukáš Cabala, ktorý napísal knihu v štýle magického realizmu: Spomenieš si na Trenčín? A my čitatelia sa dozvieme o židovskej komunite a tragédii arizácie, o rôznych miestach v Trenčíne, ale pri čítaní budeme tiež uvažovať o knihe, o čítaní..., s humorom a intelektuálne.

             

            Organizátorom a vyhlasovateľom Ceny René je Slovenské literárne centrum. Generálnym partnerom je softvérová spoločnosť ANASOFT. Projekt, ktorý pre študentov stredných škôl existuje od roku 2017, realizujeme na našom gymnáziu v niekoľkých etapách:

            1. etapa: Zúčastnené školy dostali vďaka projektu dve sady tlačených kníh (knihy sú k dispozícii aj v elektronickej podobe), ktoré pre študentov vybrala odborná porota prekladateľov a literárnych vedcov.
            2. etapa: zúčastnené triedy/skupiny/jednotlivci čítajú aktuálne knihy. V tejto etape sme projekt modifikovali tak, že v triede najskôr čítajú texty piati študenti, ktorí spolu s vyučujúcou v interných čitateľských besedách postupne analyzujú a interpretujú päť kníh.
            3. etapa: zoznamujeme s textami i autormi. Knihy dobrovoľne čítajú ďalší študenti podľa osobných preferencií a recenzií z čitateľských besied.
            4. etapa: Na školu prichádza aspoň jeden spisovateľ spolu s koordinátorkou z Literárneho centra. Siedmy ročník bol pamätný tým, že sme mali možnosť diskusie až s tromi spisovateľmi. Z piatich kníh vyberáme jednu, ktorá je pre nás v danom ročníku najlepšia/najzaujímavejšia/najoriginálnejšia. Každý zúčastnený študent má hlas, ktorý venuje jednej knihe. Hlasy sa sčítajú aj v iných triedach. Väčšinou máme zapojené tri alebo štyri triedy.
            5. V druhom kole jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií              o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí do konca kalendárneho roka určia hlasovaním laureáta alebo laureátku ceny René.

             

                         Francois Mauriac: „Čítanie sú otvorené dvere do kúzelného sveta.“

                         Poďme spolu vstúpiť!

             

          • Dotyky umenia v III.A

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            „Umenie neodráža viditeľné. Ale zviditeľňuje.“ (Paul Klee)

            Prepojenie s umením sme mali v III.A dvakrát: 18. júna 2024 sme navštívili Novú scénu v Bratislave a pozreli sme si muzikál Jánošík autorov Gaba Dušíka, Daniela Heviera a Svetozára Sprušanského.

            26. júna 2024 sme strávili príjemnú hodinu  v  Záhorskej galérii Jána Mudrocha, kde sme videli a následne sme interpretovali expozíciu Prítomnosť neprítomného maliarky Magdy Masárovej a sochára Jakuba Cmarka.

            Dotyky audio-vizuálneho umenia boli pri 150-minútovej inscenácii Jánošík v syntéze hovoreného slova (myšlienkového posolstva), spevu a tanca a v poslednej scéne i videoprojekcie podobizní známych hereckých predstaviteľov Jánošíka. Mnohí sledovali muzikál priamo prvý raz. Videli postmodernú verziu spracovania slovenskej legendy, lebo muzikál bol aj dobovou karikatúrou šľachty i dediny, aj rozprávkovou fantáziou s vílami, junáckym Jánošíkom, ktorý pomáha chudobným, má čarovné predmety, aj morálnym posolstvom o vzdelaní, ktoré prednáša postava Dobšinského, ale aj aktualizáciou histórie (podoba Jánošíka v slovenskom štáte a v komunizme i v súčasnosti). Hudba bola zmesou rocku, folklórnej a symfonickej hudby. V obsadení sme zaznamenali mnohých známych seriálových hercov: Dárius Koči – Jánošík,  Lenka Machciníková - Anička, Ján Mistrík – Pavol Dobšinský, Róbert Halák – kňaz, Karol Čálik – starý zbojník, Mirka Partlová – grófka... V zmysle postmoderného pel-mel tu bolo všetko, ale nie všetko bolo perfektné a vydarené...

            Komentovaná výstava Prítomnosť neprítomného nás prekvapila posolstvom a prevedením. Aj tu mnohí                 prvýkrát videli zapojenie vecí bežného života, ktoré sú vedome umiestnené a inštalované ako umenie: zvislé železné tyče inštalované ako bludisko, sadrové odliatky skrutiek, pletivo, vankúš, akási koláž denníkových vizuálnych záznamov...Kontrast minulého a prítomného, starého a nového, duše a tela, zmyslu a irónie, prítomného a neprítomného. Keď sme videli, ako výtvarníčka Magda Masárová predstavila svoje ja z rôznych svedectiev času v svojom dospievaní, predstavovali sme si, ako by vyzerali expozície našich ja v čase na jednom mieste.