• Gymnazisti opäť v divadle!

          • Autor: Adriana Hyžová, III.C

            Dňa 14.5. 2024 sa žiaci 3.C a 2.B spolu s pani profesorkami Kováčovou a Nahirnyak zúčastnili divadelného predstavenia v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Zavítali sme do sály činohry, kde už boli kulisy aj herci pripravení na divadelné predstavenie Bál, ktorého tvorcovia sa inšpirovali  fenomenálnou znalkyňou vzťahov – spisovateľkou z obdobia druhej vlny slovenského realizmu - Boženou Slančíkovou - Timravou. ,,Láska, taká krásna a nežná, no zároveň taká krutá, a bolestivá.“ Práve na túto skutočnosť poukazovalo dielo Bál, v ktorom sme mali možnosť vidieť typické postavy stvárňované v jej poviedkach ako aj to, ako sa bezstarostný život plný smiechu a radosti dokáže zmeniť na život plný hnevu, smútku, trápenia, a to mnohokrát práve kvôli láske.

            Predstavenie bolo veľmi zaujímavé hlavne vďaka množstvu rôznorodých postáv, ktoré v ňom vystupovali. Hoci sa spočiatku zdalo, že sa bude jednať čisto o zábavné a vtipné dielo, záver predstavenia nás presvedčil o opaku, a veľmi výstižne zdôraznil, že hoci je na svete množstvo ľudí, na každého z nás čaká iný ,,osud“.

          • EÚ a my ⭐

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Povedomie o Európskej únii si dňa 20.5. zvyšovali tretiaci a septimáni vďaka prezentácii od Europe Direct Senica. Obsahom bolo mnoho zaujímavých informácií o EÚ, náplň programu Erasmus+ a záverečný kvíz.

          • IQ olympiáda – úspech v regionálnom kole

          • Autor: Mgr. Gabriela Vilímová

            Mimoriadny úspech v regionálnom kole  IQ olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave v priestoroch Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského dosiahla naša žiačka Janka Tománková z tercie. 17.5.2024 postúpila z 9. miesta do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 3.6.2024 v Levoči. Naša žiačka sa z 11 314 detí prebojovala medzi 30 najlepších žiakov zo všetkých regiónov Slovenska. Janke srdečne blahoželáme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • UMK v teréne

          • Autorka textu: Nicol Paula Milotová, sexta 

            foto: Klára Kučerová, sexta

            Dňa 16. mája 2024 sa žiaci sexty s pani profesorkou Odokienko Fodorovou vydali na exkurziu po Senici. Rozhodli sa, že predmet umenie a kultúra vezmú praktickejšie a každý zo žiakov si pripravil krátky opis senických pamiatok doplnený kvízom alebo inou aktivitou. Cestu začali na cintoríne, kde si uctili pamiatku Martina Braxatorisa Sládkoviča a rovno sa o ňom, ako o významnom človeku nielen v našom okolí, dozvedeli aj veľa zaujímavých informácií. Ďalej sa presúvali od pamiatky k pamiatke, zistili niečo viac o histórii kostolov či múzea. Svoju exkurziu ukončili v galérii Jána Mudrocha, kde ich ešte čakal workshop. Tam si prezreli najnovšie expozície a využili aj svoju kreatívnu stránku. ,,Cesta umenia a kultúry Senice" sa im veľmi páčila a už teraz sa tešia, kam ich pani profesorka zoberie nabudúce.