• Kurz ochrany života a zdravia

          • Kurz ochrany života a zdravia si triedy Prima, Sekunda, Tercia a Kvarta vo štvrtok "odkrútili" na bežeckom okruhu na školskom dvore. Postupne ich čakali stanovištia, na ktorých sa dozvedeli zaujímavé a najmä užitočné informácie z oblasti prvej pomoci, topografie a ochrany života a zdravia, alebo si trénovali zručnosti pri viazaní uzlov, hode granátom a streľbe zo vzduchovky.Za ďalšiu skvelú spoluprácu ďakujeme dobrovoľníčkam a dobrovoľníkom z CO Senica.

          • Skvelý úspech slovenského tímu na IOAA 2024 v Brazílii

          • IOAA - Medzinárodná olympiáda z astronómie a astrofyziky je každoročná súťaž v astronómii a astrofyzike pre študentov stredných škôl. Je to jedna z medzinárodných vedeckých olympiád.

            Študentom slovenského tímu sa podarilo v tomto roku vybojovať jednu striebornú medailu, jednu bronzovú medailu a dve čestné uznania. Jedná sa o najlepší výsledok slovenskej reprezentácie od roku 2019. Čestné uznanie za výborný výkon v praktickej časti si z IOAA odnáša aj náš študent Marek Baňárek, III.B.

             

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme

          • René Anasoft litera 2024

          • Štartujeme 8. ročník čitateľského projektu gymnazistov/stredoškolákov

            Čaká nás jesenné čítanie týchto kníh:

            Lukáš Cabala - Spomenieš si na Trenčín?

            Pavel Dvořák ml. - Moja čínska dekáda

            Miroslava Kuľková - Hotel Balkán

            Richard Pupala - Druhý čierny zošit

            Katarína Vargová - Severné more

             

            8. ročník ceny René sa od predchádzajúcich ročníkov odlišuje, lebo porota nevybrala pre študentov texty, ktoré by boli prepojené s históriu s morálnym akcentom, čím boli signifikantné viaceré ročníky. Pre študentov v tomto ročníku porotcovia ponúkli texty, ktoré zaujmú štylistikou a kompozíciou a skôr geografickým rámcom: Čína, bývalá Juhoslávia a Balkán, genius loci Trenčína. Texty Kataríny Vargovej a Miroslavy Kuľkovej spája aj tematizácia nefunkčného partnerského vzťahu a viacero významových rovín.

             

            Čo ponúkajú jednotlivé texty a autori?

            • Autentické zážitky Pavla Dvořáka mladšieho z Číny, ktorý prežil v Číne 13 rokov plniac si svoj sen. Kniha Moja čínska dekáda obsahuje množstvo fotografií a QR kódov – odkazov na videá o jedle, bývaní, cestovaní, o podnikaní, o filme, o ideáli krásy, o živote študentov... Myšlienka: „Čína usiluje, aby sa jej svet a Európa otvorili, túži tam preniknúť, ale sama sa otvára len minimálne.“
            • Debut lektorky kritického myslenia Miroslavy Kuľkovej Hotel Balkán. V 7 poviedkach ako autorka chce viesť interview s politikmi a vypovedať o vyrovnaní sa s etnickými spormi.  Navštívi Bosnu, Čiernu Horu, Kosovo, Sarajevo, Albánsko, Chorvátsko, ale narazí na temno a mlčanie v spoločnosti                                po občianskych vojnách v 90. rokoch. Balkánsky svet je zjazvený, plný trosiek. V príbehoch vypovedá o postavení žien a patriarchálnom svete, dôležitým motívom je únik...
            • Najlepšie napísanou, ale súčasne i najnáročnejšou a najtemnejšou, je zbierka 10 poviedok Richarda Pupalu Druhý čierny zošit. Autor sa sústredil na temné stránky človeka a spoločnosti tak, že si ako rámcujúci princíp pre akési vyrovnanie sa s problémom zvolil prvky mystiky a hororu. Tak sa usiluje ako autor duševne vysporiadať s problémom alkoholizmu, so sociálnou izoláciou, nadmerným nakupovaním a neverou, so smrťou blízkeho...
            • Ak chcete čítať o snahe vymaniť sa z toxického vzťahu, treba siahnuť po knihe Severné more Kataríny Vargovej. Toxický vzťah môžete zažiť s partnerom, v rodine, s príbuzným, s priateľom, s kamarátom i na pracovisku. Toxické je, keď vás niekto izoluje, manipuluje s vami, mení vás, ničí vašu podstatu a osobnosť. O tom si môžete prečítať, tiež o snahe hrdinky uniknúť do iných zamestnaní a sociálnych rolí.
            • Genius loci  (duch miesta je vyjadrením jedinečnosti atmosféry a kúzla určitého miesta či lokality) Trenčína a majiteľ výborného antikvariátu v Trenčíne Čierne na bielom Lukáš Cabala, ktorý napísal knihu v štýle magického realizmu: Spomenieš si na Trenčín? A my čitatelia sa dozvieme o židovskej komunite a tragédii arizácie, o rôznych miestach v Trenčíne, ale pri čítaní budeme tiež uvažovať o knihe, o čítaní..., s humorom a intelektuálne.

             

            Organizátorom a vyhlasovateľom Ceny René je Slovenské literárne centrum. Generálnym partnerom je softvérová spoločnosť ANASOFT. Projekt, ktorý pre študentov stredných škôl existuje od roku 2017, realizujeme na našom gymnáziu v niekoľkých etapách:

            1. etapa: Zúčastnené školy dostali vďaka projektu dve sady tlačených kníh (knihy sú k dispozícii aj v elektronickej podobe), ktoré pre študentov vybrala odborná porota prekladateľov a literárnych vedcov.
            2. etapa: zúčastnené triedy/skupiny/jednotlivci čítajú aktuálne knihy. V tejto etape sme projekt modifikovali tak, že v triede najskôr čítajú texty piati študenti, ktorí spolu s vyučujúcou v interných čitateľských besedách postupne analyzujú a interpretujú päť kníh.
            3. etapa: zoznamujeme s textami i autormi. Knihy dobrovoľne čítajú ďalší študenti podľa osobných preferencií a recenzií z čitateľských besied.
            4. etapa: Na školu prichádza aspoň jeden spisovateľ spolu s koordinátorkou z Literárneho centra. Siedmy ročník bol pamätný tým, že sme mali možnosť diskusie až s tromi spisovateľmi. Z piatich kníh vyberáme jednu, ktorá je pre nás v danom ročníku najlepšia/najzaujímavejšia/najoriginálnejšia. Každý zúčastnený študent má hlas, ktorý venuje jednej knihe. Hlasy sa sčítajú aj v iných triedach. Väčšinou máme zapojené tri alebo štyri triedy.
            5. V druhom kole jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií              o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí do konca kalendárneho roka určia hlasovaním laureáta alebo laureátku ceny René.

             

                         Francois Mauriac: „Čítanie sú otvorené dvere do kúzelného sveta.“

                         Poďme spolu vstúpiť!

             

          • Dotyky umenia v III.A

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            „Umenie neodráža viditeľné. Ale zviditeľňuje.“ (Paul Klee)

            Prepojenie s umením sme mali v III.A dvakrát: 18. júna 2024 sme navštívili Novú scénu v Bratislave a pozreli sme si muzikál Jánošík autorov Gaba Dušíka, Daniela Heviera a Svetozára Sprušanského.

            26. júna 2024 sme strávili príjemnú hodinu  v  Záhorskej galérii Jána Mudrocha, kde sme videli a následne sme interpretovali expozíciu Prítomnosť neprítomného maliarky Magdy Masárovej a sochára Jakuba Cmarka.

            Dotyky audio-vizuálneho umenia boli pri 150-minútovej inscenácii Jánošík v syntéze hovoreného slova (myšlienkového posolstva), spevu a tanca a v poslednej scéne i videoprojekcie podobizní známych hereckých predstaviteľov Jánošíka. Mnohí sledovali muzikál priamo prvý raz. Videli postmodernú verziu spracovania slovenskej legendy, lebo muzikál bol aj dobovou karikatúrou šľachty i dediny, aj rozprávkovou fantáziou s vílami, junáckym Jánošíkom, ktorý pomáha chudobným, má čarovné predmety, aj morálnym posolstvom o vzdelaní, ktoré prednáša postava Dobšinského, ale aj aktualizáciou histórie (podoba Jánošíka v slovenskom štáte a v komunizme i v súčasnosti). Hudba bola zmesou rocku, folklórnej a symfonickej hudby. V obsadení sme zaznamenali mnohých známych seriálových hercov: Dárius Koči – Jánošík,  Lenka Machciníková - Anička, Ján Mistrík – Pavol Dobšinský, Róbert Halák – kňaz, Karol Čálik – starý zbojník, Mirka Partlová – grófka... V zmysle postmoderného pel-mel tu bolo všetko, ale nie všetko bolo perfektné a vydarené...

            Komentovaná výstava Prítomnosť neprítomného nás prekvapila posolstvom a prevedením. Aj tu mnohí                 prvýkrát videli zapojenie vecí bežného života, ktoré sú vedome umiestnené a inštalované ako umenie: zvislé železné tyče inštalované ako bludisko, sadrové odliatky skrutiek, pletivo, vankúš, akási koláž denníkových vizuálnych záznamov...Kontrast minulého a prítomného, starého a nového, duše a tela, zmyslu a irónie, prítomného a neprítomného. Keď sme videli, ako výtvarníčka Magda Masárová predstavila svoje ja z rôznych svedectiev času v svojom dospievaní, predstavovali sme si, ako by vyzerali expozície našich ja v čase na jednom mieste.

          • Záver roka v kvarte

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Trieda kvarta si na koniec školského roka naplánovala viacero spoločných akcií. Dňa 18.6. sme sa vybrali na výlet do Brna. Na úvod sme spoznávali kasematy na hrade Špilberk, kde nám zanietený sprievodca porozprával mnohé príbehy z histórie Brna a dokonca zaspieval. Potom sme sa pešo presunuli do Papilonie, kde sme strávili asi pol hodinu pozorovaním rôznych druhov motýľov a nakoniec sme náš program zakončili vo vedeckom centre Vida.

            V piatok 21.6. sme sa rozhodli upevniť triedny kolektív pri teambuildingovej hre v centre TeamUp v Bratislave. Počas dvoch hodín sme plnili rôzne úlohy pričom sme boli rozdelení do štyroch tímov. Cieľom hry bolo navzájom si pomáhať, aby celé družstvo splnilo čo najviac úloh.

            V sobotu sme týždeň ale aj školský rok zakončili poslednou spoločnou turistikou. Aj keď počasie doobeda vyzeralo všelijako, nakoniec vyšlo slnko a my sme si užili prechádzku na hrad Dobrá Voda z Hradišťa pod Vrátnom. Tentokrát sa zúčastnilo 11 dospelých, 7 žiakov a 5 psov. Touto cestou ďakujeme za skvelý návrh jednému rodičovi, ktorý v septembri navrhol spoznávanie rodičov na spoločnej turistike a vrelo odporúčame podobné aktivity aj ostatným triedam.

          • Statky-zmätky

          • Autor:  Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD., Mgr. Marianna Nahirnyak

            Dňa 25. júna 2024 sa na našom gymnáziu konalo malé divadelné predstavenie. Študentky a študenti zo sexty si na hodinách SJL a UMK pripravili dramatizáciu štandardizovaného literárneho diela od J. G. Tajovského Statky-zmätky. Divadlo zahrali mladším spolužiakom z prímy, sekundy a tercie. Na konci si preverili sextáni pozornosť divákov krátkym kvízom. Veríme, že sa táto udalosť stane tradíciou a ďakujeme všetkým zúčastneným.

          • Triedny výlet 2. A

          • Autor: Aneta Vachová. 2. A

            V dňoch 14.  17. júna 2024 žiaci 2. A spolu s pánom profesorom Ravasom boli na výlete v Tatranskej Lomnici. Prvý deň plný cestovania zakončili príjemnou prechádzkou v okolí hotela. V sobotu 15. júna sa hneď ráno vybrali na túru, najprv sa zastavili pri Zelenom plese, kde si oddýchli a nabrali sily na Svišťovku. Po dlhom stúpaní a zdolávaní rôznych terénov žiaci zdolali aj Svišťovku. Cestou naspäť sa zastavili ešte na Skalnatom plese a po dlhých 9 hodinách sa vrátili naspäť do hotela. V nedeľu im pôvodný plán, navštíviť Studenovodské vodopády, prekazilo nepriaznivé počasie. Ako alternatívu žiaci vymysleli oddych v saunách a bazénoch v neďalekom hoteli. V pondelok 17. júna ráno vyrazili domov a tak zakončili štvordňový výlet plný zážitkov.

          • Kvarta v galérii

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            24. júna 2024 mala kvarta netradičné ukončenie vyučovania predmetu SJL. Najprv sa konala beseda v triede, na ktorej žiaci debatovali o knihách, ktoré aktuálne čítajú alebo nedávno dočítali, každý si priniesol jednu publikáciu, predstavil ju a potom odpovedal na otázky spolužiakov. Následne sme sa presunuli do Záhorskej galérie Jána Mudrocha, kde sme si vypočuli výklad kurátorky aktuálnej expozície Po stopách umenia s Jánom Mudrochom a prezreli sme si končiacu výstavu Prítomnosť neprítomného. Nakoniec žiaci absolvovali workshop s lektorkou Mgr. art. Eliškou Šefčíkovou. Podarilo  sa im formou koláže vyrobiť veľmi podarené portréty inšpirované dielami zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici. 

            Ďakujeme za spoluprácu Záhorskej galérii a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré si už kvartáni užijú ako kvinta na hodinách UMK.